zaterdag 25 maart 2017

Vrijwilligerswerk: rijden met de bolusbus


Al ruim een jaar rijd ik een keer per veertien dagen met de bus van een organisatie voor gehandicaptenzorg bij ons in de buurt. Langdurig vrijwilligerswerk wil ik op dit moment niet doen. Ik wil bijvoorbeeld nu geen lid van de kerkenraad zijn. Mijn baan vraagt veel van me en hoewel twee van mijn zonen me inmiddels boven het hoofd gegroeid zijn, hebben ze me net zo hard nodig als toen ze nog luiers droegen. Toch vind ik dat ik ook een klein deel van mijn tijd moet besteden aan onbetaald werk. Gelukkig zit mijn lief trouwens wel in de kerkenraad zodat we daar ook ons steentje kunnen bijdragen. In 2015 bleek het vervoer van gehandicapten eigenlijk te duur te zijn. Het was onzeker of de bakkerij daardoor wel zou kunnen blijven bestaan. Vanuit de kerkelijke gemeenschap ontstond het plan om met een groep vrijwilligers het halen en brengen te regelen.

Op vrijdag aan het eind van de middag haal ik de bus op en rijd ik naar de bakkerij. Daar haal ik vijf of zes mensen op en breng ze naar hun woning in verschillende plaatsen. Ze hebben die dag koffie gezet, cakes of koekjes gebakken, schoongemaakt of spulletjes verkocht in het winkeltje.

Het is leuk om contact te hebben met deze mensen. Inmiddels weet ik hun namen, ik weet waar ze wonen en of ze af en toe naar hun ouders gaan. Ik weet wie er af en toe een beetje zit te huilen en wie soms ineens zijn mobiel pakt om zijn moeder te bellen. A. spaart poppetjes en plaatjes van de supermarkt en R. kijkt het liefst drie films per avond. Ze vragen me van alles over mijn gezin, kennen mijn kinderen en vinden het leuk om even bij mijn huis te stoppen om te kijken of er iemand thuis is. Als we onderweg een van mijn kinderen tegenkomen die van school naar huis fietst, vinden ze het prachtig als ik de bus aan de kant zet om een praatje te maken. Ik kan ze geen groter plezier doen dan spontaan een andere "binnendoor" route te kiezen. Het is dankbaar werk en ik ben trots dat ik aan dit project mee mag werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten