zaterdag 28 maart 2015

Patroonheilige van de leraren

Als ik in een kathedraal kom,  koop ik graag een kleine medaillon van de heilige naar wie het gebouw genoemd is. Zo heb ik inmiddels een hele collectie heiligen aan de binnenkant van mijn tas gespeld. Ze zijn geregen aan een blauw lint, de kleur van Maria. Twee heiligen zijn favoriet bij mij : Christophorus  (o.a. van reizigers ) en Rita  (tot wie je kunt bidden met onmogelijke, onoplosbare problemen). Voor docenten heb ik de volgende heilige gevonden :

Jean-Baptiste de la Salle, Rouen, Frankrijk; stichter; † 1719.

Feest 26 januari (Congregatie van de Christelijke Scholen) & 7 april & 15 mei.

Hij werd geboren te Reims in 1651. Voordat hij in 1678 priester werd gewijd, was hij kanunnikaan het kathedraal kapittel in zijn geboortestad. Zijn leven lang heeft hij gewerkt vanuit een grote liefde voor Christus. Zijn aandacht ging vooral uit naar de jeugd. En dat alles in weerwil van ontzettend veel tegenwerking. Hij stichtte de Congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen. Na een arbeidzaam leven trok hij zich terug in de eenzaamheid van St.-Yon. Daar stierf hij in 1719.

Patronaten
Hij is o.a. patroon van het christelijk onderwijs en sinds 1950 ook van de opvoeders en leerkrachten (leraren en onderwijzers).

1 opmerking:

  1. That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

    BeantwoordenVerwijderen