dinsdag 30 december 2014

Tijd voor oliebollen!

Fijne herinneringen heb ik aan al die keren dat mijn moeder oliebollen bakte op Oudjaarsdag. Ze begon al vroeg in de ochtend met het maken van beslag. Ik geloof dat ze wel zes of zeven pakken mix gebruikte. Om een uur of acht kwam ik beneden en waren de eerste oliebollen klaar. Als er van die staartjes of uitsteeksels aan de oliebollen zaten, brak mijn moeder ze af en at ze ze op. Af en toe belde ze met een oom en tante om te vragen naar de stand van zaken. Zij waren namelijk ook aan het bakken. Om een uur of elf was ze klaar met bakken en ging er een aantal zakken de diepvries in. De komende vrijdagavonden hadden we dan wat lekkers voor bij de koffie. Altijd mocht ik een schaal oliebollen brengen naar een ouder echtpaar bij ons in het dorp die zelf geen oliebollen maakten.
Rond de middag zette mijn moeder een pannetje met azijn op het fornuis en gingen de ramen open om de vette geur weg te krijgen. Zelf ging ze douchen en maakte zich mooi voor het bezoek aan familie 's middags. Ze zag er altijd het mooist uit en ook wij waren met zorg gekleed. Er waren ooms en tantes, een hoop neven en nichten, en opa en oma. Natuurlijk gingen er wat schalen oliebollen mee en wij aten alleen van die van mama. Dat waren de lekkerste. Die van tante I waren knikkers, die van tante N waren vet, en oom F bakte ze in vieze olie. Bij wijze van spreken natuurlijk.
's Avonds vierden we de jaarwisseling bij oom en tante of bij ons. Meestal gingen we met z'n allen naar de oudejaarsdienst. We keken niet echt naar de conferences op tv omdat die nogal grof waren. Wij hielden het liever gezellig en praatten over de zomervakantie die we samen hadden doorgebracht in Frankrijk. Tegen 12 uur was ik meestal een beetje nerveus en ging ik even naar het toilet. Het nieuwjaar wensen vond ik altijd een beetje ongemakkelijk maar na een toast op het nieuwe jaar gingen we lekker naar buiten om naar het vuurwerk te kijken.
Vanzelfsprekend heb ik het oliebollenbakken overgenomen. Want gekochte oliebollen zijn te vet en te droog tegelijk. Alles staat gereed voor morgen: 5  pakken mix, gewelde rozijnen, goudrenetten, een schone frituurpan en nieuwe frituurolie. En flink wat keukenrollen om de oliebollen minder vet te maken. De kinderen mogen ze twee dagen lang eten zoveel ze willen. Natuurlijk gaat er ook een aantal de diepvries in. Net als vroeger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten