zondag 21 december 2014

Kerstbrood maken met oliebollenmix

Dit weekend liep ik in een supermarkt om een kerstbrood te halen. We zijn maar met z'n tweeën deze dagen dus het mocht wel een klein maar lekker kerstbrood zijn. Al voor 2,50 euro kun je een kerstbrood krijgen van 750 gram. Maar toen ik op de verpakking keek, bleek er maar 7 % amandelen in het amandelspijs te zitten. Nu weet ik wel dat het meeste "amandelspijs" bestaat uit gemalen abrikozenpitten, maar 7 % amandelen is wel erg weinig. Er was ook nog een iets duurder brood, een zogenoemde feeststol. Ook die bevatte allerlei akeligheden zoals verdikkkingsmiddel, stabilisator, raapolie, geharde palmolie en kleurstof. Dan maar naar de warme bakker. Daar kostte het kerstbrood 8,95 euro. In een chique verpakking, met flink wat poedersuiker bovenop. En er staat niet op wat er inzit, behalve 100 % amandelspijs. Misschien is het die prijs wel waard, maar ik liep er toch maar even aan voorbij.


In mijn voorraadkast lagen alvast een aantal pakken oliebollenmix voor volgende week. Eens kijken of ik daar een mooi kerstbrood van kan bakken. Ik kan me namelijk herinneren dat mijn moeder zich na oud en nieuw stortte op de restanten mix, waarvan ze dan broden bakte, of rozijnenbolletjes. Op de site van K.oopmans is uitleg te vinden. 


Jammer dat ik geen blanke amandelen heb, alleen amandelen met een vliesje eromheen. Anders had ik zelf wat amandelspijs gemaakt. Maar wacht, ik heb nog amandelmeel. Laat maar, ik houd heb op een vruchtenbrood deze keer. Ik voeg rozijnen toe, geraspte sinaasappelschil, kaneel, bigarreaux in kleine stukjes, vanillesuiker en stukjes geconfijte cedratcitroen. Ik denk dat dat sukade is. Op de hoeveelheden let ik eigenlijk nooit. 

Ik maak deeg van twee pakken oliebollenmix. Dan hebben we deze week een broodje en ik leg er eentje in de diepvries voor barre tijden. Beetje gek om zo'n brood mee naar Parijs te nemen, waar de lekkerste dingen ter wereld verkocht worden. 's Ochtends eten we in ons appartement dus zal het vast van pas komen. Wel een vers croissantje erbij natuurlijk. 


Net op tijd heb ik de broden uit de oven gehaald. De verbrande rozijnen heb ik verwijderd en ik heb beide broden ingesmeerd met gesmolten roomboter. Dan schijnen ze langer vers te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten