dinsdag 28 oktober 2014

Bootvluchtelingen redden

Vanavond hoorde ik op radio 1 over een Nederlander die bootvluchtelingen wil gaan oppikken uit de Middellandse Zee. Het enige wat hij nog nodig heeft voor die actie is een paar duizend euro per dag. Een flink zeewaardig schip heeft hij al, en ook een bemanning. Wat een held is dat.

Hij vertelde over de Italiaanse kustwacht die soms wel op twintig plekken op zee tegelijk moet zijn omdat er zoveel Afrikaanse mensen in het water liggen te verdrinken.

Het is een onderwerp dat me raakt. De discussie over de opvang van vluchtelingen vind ik lastig. Natuurlijk kan niet de totale Afrikaanse bevolking in Europa komen wonen. Maar ik kan het niemand kwalijk nemen dat hij of zij de ellende en armoede probeert te ontvluchten en daarbij alles op het spel zet. Afhankelijk van mensensmokkelaars, van een veel te kleine gammele boot en van nietsontziende medepassagiers. Wat een moed is daar voor nodig. Het zou al een groot verschil maken als mensen niet zo bang zouden zijn voor mensen van elders. Hoe zou je zelf ontvangen willen worden in een koud en vreemd (maar relatief rijk en veilig) land?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten