woensdag 7 mei 2014

Al te goed is buurmans gek

Nederlands spreekwoord. Betekenis: van teveel goedheid wordt misbruik gemaakt.

Mijn lief is van nature een zeer behulpzaam persoon. Op dit moment, om 23 uur 's avonds, staat hij in de schuur met mijn zoon en twee logées om een luchtbed op te blazen. Daarvoor heeft hij de buurman geholpen met het installeren van iets op diens laptop. En repareerde de rits van de nieuwe zomerjas van mijn jongste, wat mij een besparing oplevert van 15 euro reparatiekosten. Vorige week haalde hij mij en mijn vrienden op in Noord-Frankrijk toen we de trein in Parijs hadden gemist.

Zijn goedheid en behulpzaamheid waren oneindig toen ik hem leerde kennen. Hij deed letterlijk alles voor zijn gezin, kluste voor vrienden en buren, en de kerk deed nooit tevergeefs een beroep op hem. Voor vriend en (later) vijand stond hij altijd klaar. Op zijn werk was zijn inzet eindeloos - loste voor iedereen de rotklussen op.

Later kwam het inzicht waarom hij zich altijd zo behulpzaam opstelde. Natuurlijk ontleende hij er eigenwaarde aan. Men kon immers niet zonder hem. Niet zonder hem? Of niet zonder klusjesman, boekhouder, tuinman, organisator, vuilnisman, fietsenmaker, pompbediende, geldschieter, glazenwasser, schoonmaker, boodschappenjongen, taxichauffeur of ICT-er? Dat werd pijnlijk duidelijk dat er maar weinigen waren die nog voor hem klaarstonden toen hij een beroep op anderen deed.

We leerden dat het niet nodig is om door iedereen geacht en geliefd te worden.

Voor ons als (samengesteld) gezin zijn de zorg en inzet van mijn lief heel belangrijk. Ik waak er echter voor dat niemand van ons zijn behulpzaamheid vanzelfsprekend vindt. Ik zelf ook niet. Vandaar dit blogje!

1 opmerking: