vrijdag 3 januari 2014

Redenen om Latijn te leren


Aan de eettafel, in bed, in het vliegtuig en in de hotelkamer. Overal ben ik de laatste weken bezig met het vertalen van Latijnse teksten. Zodra ik klaar was met mijn tweede baan, kreeg ik van Liefdochter de boeken Disco 1. Als ik Disco 1 en 2 doorgewerkt heb, zit ik op het niveau van klas 4. Daarna nog één boek, Lego, en kan ik eindexamen doen! De planning is om in 2015 een staatsexamen te doen, op hetzelfde moment als Liefdochter!


Waarom wil ik Latijn leren?
  • Het is heerlijk om weer met taal bezig te zijn. Puzzelen met naamvallen, schema's en woordenlijsten om tot een goede vertaling te komen. Intellectuele uitdaging, zoveel plezieriger dan lichamelijke inspanning.
  • Het plezier van de herkenning: het Latijn vormt de basis van het Frans. Dat maakt het leren natuurlijk makkelijk. Maar ook: de moeite die ik heb met woorden die ik nergens "aan vast kan knopen" in mijn hoofd, die niets hebben van wat ik al weet.
  • Ik wil meer van de talen en de wereld om me heen begrijpen. Verwijzingen naar de mythologie in kunst en literatuur, het Latijn in een Italiaanse kerk, woorden in andere Romaanse talen...
  • Soms help ik Liefdochter met haar schoolwerk, en nu probeert zij mij te helpen door mijn vragen te beantwoorden. Heel leuk om weer leerling te zijn, en om samen te vertalen. Zij voor het vijfde jaar, ik nog maar een paar weken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten