donderdag 23 januari 2014

Het beste dieet: zelf koken

http://youtu.be/N7Ty8HoIEEg

Vorig jaar maakten we zelf weleens frieten. We zorgden voor van die grote frietaardappels, schilden ze, wasten ze, sneden ze in reepjes, gingen naar de schuur om de friteuse aan te zetten, wachtten op de juiste temperatuur, bakten de frieten beetje voor beetje (voor 6 personen...), maakten salade en een stukje vlees, we dekten de tafel en we bakten de frieten nogmaals in die koude schuur, beetje voor beetje. Daarna moesten niet alleen de eetkamer en de keuken opgeruimd worden, maar ook de vette pan in de schuur. Gelukkig waren de frieten heerlijk, zoveel lekkerder dan wanneer je ze afhaalt bij een snackbar. De waardering voor van die echte zelfgemaakte niet te vette frieten is veel groter. Maar wat een moeite voor een bordje frietjes! Daarom is het maar zelden dat we ze nog maken.

Ik moest hieraan denken toen ik het bovenstaande filmpje van Michael Pollan zag, met geweldig leuke illustraties. De boodschap samengevat: de beste manier van eten is zelf koken, met echte ingrediënten, en geen fabrieksvoedsel, pakjes mix, zakjes poeder, voorgekookte maaltijden.

Het verschil zit hem in alle toevoegingen in fabriekseten: zout, suiker en vetten worden toegevoegd, om maar niet te spreken over allerlei kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Waarom die additieven? Ze zijn heel goedkoop en verschrikkelijk VERSLAVEND. Dus je hebt nooit genoeg, je wilt steeds meer. Goed om te onthouden: eet alles wat je wilt maar maak het zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten