zaterdag 24 augustus 2013

Principes

Hier liggen Jansen en zijn knechts
ze hadden gelijk, ze kwamen van rechts.

Als je zoals ik bent opgegroeid met een hele set principes, kan het later weleens lastig zijn om met mensen om te gaan die minder of andere principes hebben.

Mijn principes liggen met name op het gebied van hoe je met een ander omgaat, en hoe jongeren en ouderen met elkaar om zouden moeten gaan. Een paar voorbeelden.

Als je een ruimte binnenkomt waar mensen zijn, groet je ze en geef je ze eventueel een hand. Als je je voorstelt, kijk je iemand aan.
Mensen die ouder zijn dan jij, krijgen de beste plaatsen.
Als je ergens op bezoek bent of voor een gesprek, ga je pas zitten als je daartoe wordt uitgenodigd.
Jongeren mengen zich niet ongevraagd in een gesprek.
Gasten serveer je eerst, en ze krijgen het beste.
Je blijft u zeggen tot de persoon aangeeft dat je hem of haar mag tutoyeren.
Een jongere blijft niet zitten luisteren als zijn ouders visite hebben. (De ouders gaan toch ook niet in kamer van de jongere zitten als zijn vrienden er zijn?)
Als een ander aan het bellen is, blijf je niet luisteren.
Je maakt niet de post van een ander open. Je leest al helemaal geen kerstkaarten die niet aan jou geadresseerd zijn.
Zolang je thuis woont, zorg je ervoor dat je ouders geen last van je hebben als je uitgaat. Je komt zo vroeg thuis dat ze zich geen zorgen liggen te maken.

Nu ik dat zo opschrijf, lijkt het wel erg streng. Nee, jongeren zijn volgens deze principes niet gelijk aan ouderen. Het is een kwestie van respect dat jongeren aan ouderen dienen te betonen. En daardoor kunnen jongeren het respect van ouderen verdienen en ontstaan er mooie, bijzondere en leerzame relaties.

Ik heb me voorgenomen om mijn kinderen wel principes mee te geven, maar ook om ze te leren om flexibel te zijn in het leven. Want als je te star vasthoudt aan deze principes, heb je ongetwijfeld helemaal gelijk, maar kan dat gelijk het opbouwen van een relatie in de weg staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten