vrijdag 7 juni 2013

Winnaars en verliezers

Er is tegenwoordig nauwelijks nog een evenement te noemen dat niet verbonden is met kanker. Deze week werd gefietst op de Alpe d'Huez. Een aantal malen wordt deze berg opgereden om geld bijeen te brengen voor het KWF-fonds en eigen onderzoeksprogeamma's. De tocht wordt gemaakt door mensen die iemand hebben verloren aan kanker (wie niet?) of ex kankerpatiënten. Het motto is: opgeven is geen optie. Slaat dat op het fietsen of op het overleven van de ziekte? Deelnemers zullen er een goed gevoel bij krijgen, herdenken, krijgen veel aandacht van hun omgeving, uiten publiekelijk hun emoties, kiezen ervoor om onderdeel te zijn van een enorm mediacircus.

De avondvierdaagse waaraan mijn kinderen meededen was ook veranderd in een sponsorloop. Uiteraard ook weer om geld bij elkaar te brengen, voor Kika.

En vandaag wordt in Goes de Ride for the Roses gefietst. O nee pardon, de DELTA Ride for the Roses. Een hele groep collega's doet mee, ten bate van KWF. 

Ik las dat 40% van de bevolking kanker krijgt. Enerzijds goed dat er dan geld verzameld wordt voor onderzoek tegen deze rotziekte. (Waar is trouwens de overheid in dit verband?) Anderzijds voel ik ergernis en wat bitterheid omdat dit een verhaal is van helden, van winnaars van overlevers. Opgeven is immers geen optie. De mensen die overleden zijn aan kanker "hebben de strijd verloren", zijn dus de verliezers. Alsof je een keus hebt wanneer de ziekte je lichaam letterlijk sloopt en afbreekt. Niet dus.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Mirjam,

  Al een tijdje lees ik je blog. Ik was op zoek naar informatie over de franse grammatica en kwam dus eigenlijk per ongeluk op je blog terecht. Je schrijft erg goed en over onderwerpen die mij interesseren vandaar dat ik je "volg". Het stukje over alle "strijd"tegen kanker is mij uit het hart gegrepen je hebt mijn mening perfect verwoord.

  groet en een mooi weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik begin een beetje een nare smaak in m'n mond te krijgen als ik weer een advertentie lees over iemand die de strijd niet kon winnen. Wat mij betreft is kanker een ziekte die meer op zo'n monster uit een fantasy boek lijkt; voor elk tentakel dat je eraf hakt, komen er drie voor terug. En toch, en toch ben ik blij dat we met z'n allen volhouden en elkaar aanmoedigen om naar oplossingen en medicijnen te zoeken om kanker-(en elke andere ziekte)patienten te genezen.
  JBR

  BeantwoordenVerwijderen