dinsdag 19 maart 2013

Ik ben online dus ik besta

Pubers brengen uren per dag door met hun smartphone en tablets. Justine Pardoen geeft bij mij op school (voor ouders en docenten) een lezing over jongeren en sociale media.

Er zijn nauwelijks nog momenten dat het apparaatje weggelegd wordt. Jongeren vallen in een twittergesprek als ze wakker worden en hebben  's avonds moeite om te gaan slapen, om zich van alle communicatie los te maken. Pubers hebben moeite met inslapen en willen langer uitslapen. Door alle mediaprikkels krijgen hun arme hersenen geen rust meer. Door het licht van smartphone of tablet wordt er minder serotonine aangemaakt Jongeren zijn overigens niet verslaafd aan het apparaat maar aan het contact met anderen. Het gaat om gezien worden.

Gelukkig worden in deze lezing niet alleen de problemen rond sociale media benoemd, maar gaat het ook over kansen.

Jongeren maken deel uit van allerlei groepen, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen. YouTube staat vol onzin maar je kunt er ook veel leren over make-up opbrengen, gitaar of pianospelen, enzovoort. En het is een uitwisseling, je kunt kennis delen door filmpjes te plaatsen.

Handige sites:
- mijnkindonline.nl
- oudersonline.nl

En het boek Focus! van Justine Pardoen.

1 opmerking:

  1. Mooi evenwichtig, met ook die laatste opmerkingen over de positieve kanten. Zelf heb ik niet zoveel met social media, maar sinds ik het bloggen heb ontdekt, vind ik online-zijn toch wel erg leuk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen