woensdag 26 oktober 2011

Kweeperenjam

Tijdens een wandeling bij Nisse kwam ik langs een boerderij waar kweeperenbomen in de tuin staan. De eigenaar stond op het erf en ik heb even met hem gesproken. Ik mocht een keer terugkomen om een zak kweeperen te halen. Sindsdien zie en lees ik overal over deze onbekende vrucht. Vanmiddag ging ik met Benjamin opnieuw een wandeling maken, en besloot ik "mijn" kweeperen op te halen. Er was niemand thuis. Dan maar gewoon de tuin ingelopen om er een paar te halen.


Thuisgekomen ging ik aan de slag om er jam van te maken. Okke Kamerling is een enthousiasteling op het gebied van kweeperen. Op zijn site www.kweepeer.nl is van alles te lezen over kweeperen, bijvoorbeeld recepten en berichtjes van vraag en aanbod. Ontzettend zin in mijn eigen kweepeer oom, later, als ik een eigen huis en tuin heb.

Maar goed, tijd voor de jam. Ik had zeker 10 vruchten van de grond geraapt. Van de bomen trekken vond ik al te brutaal - de mensen waren immers niet thuis. Helaas, 8 1/2 kweeperen waren rot. Ik had gelukkig precies genoeg, 250 gram peer, voor 1 potje jam. Niet zo slim, ik heb de kweepeersmaak nog niet kunnen proeven want ik heb sinaasappelrasp en -sap aan mijn recept toegevoegd. Misschien ga ik binnenkort nog maar eens langs die boerderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten