vrijdag 21 oktober 2011

HEMA taartbakwedstrijd

Hier mijn recept voor de taartbakwedstrijd van de HEMA. Morgen lever ik de taart in bij de vestiging in Goes. Mijn doel bij het ontwerpen van een taart was om dicht bij de waarden van de HEMA te blijven: eigentijds maar nuchter, verrassend en toch praktisch en betaalbaar. In het assortiment van de HEMA ontbreekt volgens mij één taart: een cheesecake. Het is daarom tijd voor de Hollandse Cheesecake. Een taart met een Amerikaanse geschiedenis maar met puur Nederlandse invloeden zoals kwark, speculaasjes en aardbeien.

Ingrediënten
Voor de bodem: 150 g speculaasjes, 50 g roomboter, 1 eetl. suiker

Voor de vulling: 500 g magere kwark, 2 pakjes roomkaas (in totaal 400 g), 150 g basterdsuiker, 3 eieren, 2 eierdooiers, 1 eetl. vanilleextract, 2 eetl. bloem
Voor de topping: een half bakje aardbeien, 2 eetl. suiker, 1 theel. balsamicoazijn
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de onderzijde van de springvorm (22 cm doorsnede) met bakpapier en vet hem in. Maak fijne kruimeltjes van de speculaasjes en meng ze met gesmolten boter en suiker. Doe het mengsel in de springvorm en stamp de bodem aan met een glas met vlakke onderkant. Plaats de bodem 10 minuten in de oven zodat de bodem stevig is geworden.

Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Eventueel de roomkaas een paar seconden in de magnetron verwarmen. Dat voorkomt dat de taart zal barsten na het bakken. Meng alle ingrediënten (behalve de eieren) voor de vulling in een kom door zachtjes te mixen. Het is niet de bedoeling om de vulling luchtig te maken, dus vooral niet te lang mixen. Voeg daarna de eieren één voor één toe en de dooiers. Het mengsel op de afgekoelde taartbodem schenken.

Maak jam van de aardbeien, suiker en balsamicoazijn door al roerend het fruit te verwarmen. Schep wat hoopjes jam op de taart en maak een marmereffect door met een mes door de hoopjes jam te snijden. Plaats de taart in de oven gedurende 30 minuten op 175 graden. Verlaag dan de temperatuur tot 160 graden en bak de taart nog eens 30 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten