maandag 17 oktober 2011

De Benjamin Bengels

Sinds vorige week gaat Benjamin iedere week een halfuurtje naar het kinderkoor bij ons in de kerk, de Benjamin Bengels. Meteen na de eerste keer oefenen (hij stond voorzichtig en verlegen wat te swingen) mocht hij "optreden" in de dienst in 's Heer Arendskerke. Een kinderdienst over Noach. De mooie oude kerk lag vol knuffelbeesten en een aantal "echte": er waren kuikens en Benjamin had een pot met lieveheersbeestjes meegenomen. Van meezingen kwam nog niks. Hij keek af en toe naar mij, en bleef kijken, en dan lachte hij zo hartverscheurend lief...

De tweede keer oefenen zou er een lied van Nick en Simon ingestudeerd worden. De dwarsfluit bleek het niet te kunnen halen, het was of te hoog, of te laag. Gelukkig maar... ik heb er moeite mee als alles "zomaar" in een kerkdienst gezongen wordt, of het nu passend is of niet, als het maar populair is en voor "de massa" lekker bekt. Vooral als je de teksten eens kritisch leest, denk je wel een tweede keer na of een lied in de kerk gezongen moet worden. Ik vind dat overigens vooral gelden voor wat meer evangelische liederen, en opwekkingsliederen. Als ik eerlijk ben, zonder ook maar iemand te willen beledigen, vind ik die categorie liederen vaak zoetsappige rijmelarijen, gericht op emotie en niet op geloof, met de diepgang van een Sinterklaasgedicht gemaakt op een basisschoolniveau.

Laatst hoorde ik over een kerkdienst waarin alleen maar Psalmen gezongen werden, ook nog eens op hele noten, zoals bij ons een halve eeuw geleden. Dat vind ik dan weer het andere uiterste.

Ik kijk daarom uit naar het nieuwe Liedboek, dat in 2012 zal verschijnen. Er wordt aan een groot en gemêleerd gezelschap aan gewerkt. Ben benieuwd naar de keuzes die gemaakt worden en naar de motivatie.

1 opmerking:

  1. Nathalie van Rooijen4 november 2011 om 02:29

    o wat leuk om te lezen Benjamin zingen, dat is leuk en gezond!!!
    groetjes uit zonnig Westkapelle, Jeroen en Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen