vrijdag 29 juli 2011

Ambities

Gevolg van mijn vertrek uit mijn vorige woonplaats is dat ik mijn groentetuin moest opgeven. Hij was 200 m2 groot, en mijn plannen met de tuin waren oneindig ambitieus. In het eerste jaar alleen al heb ik zeker veertig zakjes zaden gekocht: vele soorten tomaten, sla, pompoenen en bonen. Ik plantte rijen frambozenstruiken, bessen, aardbeien en druiven, en een hele rij fruitbomen. De oude mannetjes keken met verbazing toe en gaven gevraagd en ongevraagd onvervalst Zeeuws (= nuchter) commentaar.

Hier in Lewedorp word ik door ruimtegebrek gedwongen tot één vierkante meter moestuin, en daarnaast een paar potten. En toch... gisteren mijn eigen erwtjes gegeten! Niet meer dan een flinke hand vol, maar zó lekker. Kort gekookt, met wat zout en roomboter.

Het moestuinproject is een belangrijke les voor mij. We zullen ooit weer een huis kopen, en daarbij zal ruimte voor een tuin moeten zijn. Voor een tuintje op zeer bescheiden schaal. Want met het ontwerp en uitvoering van de tuin stopt het niet. Dan begint het eigenlijke werk pas echt: een moestuin moet dagelijks onderhouden worden. Voorlopig blijft het bij mijn vierkante meter en bij het bekijken van andermans tuinen. Op internet en waar we ook komen, zoals in de Jardin des Plantes in Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten